Benidorm's El Castell de reflects it's history


June 27, 2020
News No Sponsor.png (956 KB)
News brought to you by Linea Directa.
728x90_Expat_Car_cool_fm.jpg (55 KB)

The Castell de Benidorm has seven explanatory panels that illustrate the details of the construction and the activity of its inhabitants for the general knowledge of visitors.
This initiative from the Department of Historical Heritage, led by the first deputy mayor Ana Pellicer, places value on the town's foundational enclave and completes the work of archaeological prospecting, consolidation of the rocky structure on which it sits, and urban redevelopment of the place .

Last November it was opened to the public after completing the remodeling works in the surroundings of El Castell. The action has enabled the recovery and enhancement of the remains of the old castle erected in the second decade of the 14th century, which in the 16th century, with the use of artillery, was transformed into a fortress with two defensive towers, a moat and the wall, and in the 18th century it arrived at the definitive structure, maintaining its organisation around a plaza that is still presided over by its iconic central pergola.

It was decided to expose a portion of the bedrock at the tip of the Canfali, stretches of the outer canvas of the original fourteenth-century wall in Levante and Poniente, the base of the east tower, the second defensive canvas of West of the XVI, the curb of the well and cistern with the associated trough structure, and the closing wall of the castle towards land. The panels are centered on these points and explain the most significant details of them, illustrated with idealidations of the historical moments of the life of the inhabitants of the castle and the action in its immediate environment.

As the mayor Toni Pérez explained that the new explanatory elements give greater visibility to the archaeological remains and become a pedagogical instrument about the history of one of the most visited enclaves in Benidorm.

The panels, in Spanish, English and Valencian narrate the origins of the city, from this location, the details of the archaeological action with plans, layout of the towers and a model of the construction that gives an idea of ​​the place and the proportions, the canvases of the late medieval wall and its flanks, the central courtyard and the idealisation of the upper structure, the cistern (one of the two that existed and that gave details of inscriptions on its walls) and the details of the great wind rose and the local and geographical landmarks of each point and the most unique specimens of native fauna and which features a staging of the harsh life of the first inhabitants of the castle and its connection to the things of the sea .

The archaeological works, to consolidate the promontory on which the complex is located and the remodeling of the plaza, also included lighting works and forced mechanical ventilation of the pillable windows that show the underground elements, now culminate with the installation of these panels.

The investment for this project was €1.2 million, of which €500,000 came through a grant from European Union Feder funds.